Er worden steeds meer huizen gebouwd. Toch kan dit een gevolg hebben voor de flora en fauna wat er leeft. Gelukkig bestaat er het nieuwe bouwen, oftewel: natuurinclusief bouwen. Deze duurzame manier van bouwen zorgt ervoor dat de biodiversiteit wordt behouden. Hieronder lees je alles over natuurinclusief bouwen.
Wat is natuurinclusief bouwen?
Tegenwoordig hechten we steeds meer waarde aan het milieu. Duurzaamheid wordt daarbij steeds belangrijker. Zo kiezen we voor zonnepanelen op ons dak, gaan we steeds minder gas verbruiken en kiezen we voor natuurinclusief bouwen. Natuurinclusief bouwen is een manier van bouwen waarbij er wordt gedacht aan de biodiversiteit. Normaal gesproken gaan er een boel nesten en schuilplaatsen van vogels en vleermuizen verloren bij het bouwen van huizen, laat staan het voedsel wat zij daar normaal gesproken konden vinden. Vervolgens staat er een nieuwbouwwijk waar er bijna geen plek meer is voor deze dieren om te settelen. Met een groot gevolg dat de dieren het steeds moeilijker gaan krijgen.
Beter voor de natuur
Met natuurinclusief bouwen wordt daar een stokje voor gestoken. Er wordt gedacht aan deze dieren. Denk maar aan het plaatsen van een aantal nestkasten voor zwaluwen, een vleermuistil en een inbouwkast voor de huismus. Dankzij deze producten van Unitura kunnen de dieren zich hier neerstrijken. Maar daar blijft het niet alleen bij. Bij natuurinclusief bouwen horen ook groene daken, groene gevels en groene tuinen die vol staan met bloemen voor de bijen en vlinders.
En ook voor de mens
We kunnen er niet omheen draaien dat natuurinclusief bouwen goed is voor de dieren. De dieren hebben een plek om te settelen, kunnen weer eten uit jouw tuin halen en kunnen zich hier vervolgens voortplanten.
Maar ook voor de mens brengt het natuurinclusief bouwen een aantal grote voordelen met zich mee. Wanneer we massaal zullen kiezen voor groen, is dat beter voor de mens. De luchtkwaliteit gaat erop vooruit en het wordt minder warm. Een groene tuin is immers een stuk koeler dan een tuin die vol ligt met tegels. En wat dacht je van een groene gevel, of een groen dak? Zeg maar hallo tegen een koele woonkamer in de warme zomer!
Bovendien is een groen dak zo’n slecht idee nog niet. Naast dat het koel blijft, is het ook nog eens geluiddempend én voorkomt een groen dak wateroverlast. Een groen dak, zoals een sedumdak, kan wel 150 liter per vierkante meter opvangen. En dat is nogal wat. Natuurinclusief bouwen brengt dus eigenlijk alleen maar voordelen met zich mee. Redenen genoeg om je hier ook eens in te verdiepen.